Noutăți

orange-line

Tulpini de probiotice pentru prevenirea alergiilor la bebeluși: Ce trebuie să știe părinții

02 august 2023

Alergiile sunt o problemă tot mai frecventă în rândul bebelușilor, iar părinții se preocupă din ce în ce mai mult de găsirea unor modalități eficiente de prevenire și gestionare a acestora. În ultimii ani, studiile au evidențiat beneficiile probioticelor în reducerea riscului de alergii la bebeluși și copii.

Selectarea tulpinilor probiotice adecvate este un aspect esenșțial în alegerea unui supliment probiotic potrivit, mai ales pentru copii care suferă de mai multe tipuri de alergii. Iată ce trebuie să știe părinții despre tulpinile de probiotice și lista probioticelor naturale pentru prevenirea alergiilor la bebeluși.

Bifidobacterium lactis BB-12: este printre cele mai studiate tulpini de bifidobacterii în ceea ce privește prevenirea alergiilor la bebeluși. Numeroase cercetări au evidențiat rolul său benefic în reducerea riscului de dermatită atopică și alergii alimentare la sugari și copii  precum alergia la proteina din lapte sau ouă, întrucât aceasta poate consolida sistemul imunitar și poate contribui la menținerea unei flore intestinale sănătoase.

Lactobacillus rhamnosus GG: această tulpină de lactobacili este cunoscută pentru capacitatea sa de a stimula răspunsul imunitar și de a proteja mucoasa intestinală. Numeroase studii au arătat că administrarea Lactobacillus rhamnosus GG poate reduce riscul  de alergii la copiii predispuși genetic.

Lactobacillus plantarum: a câștigat popularitate în ultimii ani datorită capacității sale de a reduce inflamația și de a consolida bariera intestinală. Studiile indică faptul că administrarea Lactobacillus plantarum poate avea efecte benefice în prevenirea mai multor tipuri de alergii la sugari și copii.

Lactobacillus sakei PROBIO 65: un probiotic unic pentru copii și adulți, care a demonstrat că gestionează dermatita atopică prin crearea unei axe intestin-piele sănătoase și echilibrate. Suplimentarea cu L sakei la copiii cu sindrom de eczemă-dermatită atopică a fost asociată cu o ameliorare clinică substanțială și cu o scădere semnificativă a nivelurilor de chemokine (un tip de proteină produsă în timpul inflamației care activează celulele albe din sânge) care reflectă severitatea afecțiunii.

Alegerea unui supliment probiotic adecvat trebuie să țină cont de indicațiile medicului pediatru și de specificul fiecărui copil în parte. Nu există o soluție universală și fiecare tulpină de probiotic poate avea efecte diferite în funcție de sistemul imunitar și de nevoile individuale ale bebelușului.


Surse științifice:
1. Kuitunen, M., Kukkonen, K., Juntunen-Backman, K., Korpela, R., Poussa, T., Tuure, T., ... & Savilahti, E. (2009). Probioticele previn alergia asociată cu IgE până la vârsta de 5 ani la copiii născuți prin cezariană, dar nu și în cohorta totală. Journal of allergy and clinical immunology, 123(2), 335-341.
2. Kalliomäki, M., Salminen, S., Poussa, T., Arvilommi, H., & Isolauri, E. (2003). Probioticele și prevenirea bolii atopice: Urmărirea timp de 4 ani a unui studiu randomizat controlat cu placebo. The Lancet, 361(9372), 1869-1871.
3. Fiocchi, A., Pawankar, R., Cuello-Garcia, C., Ahn, K., Al-Hammadi, S., Agarwal, A., ... & Sheikh, A. (2010). Organizația Mondială a Alergiei - Orientările Universității McMaster pentru prevenirea bolilor alergice (GLAD-P): probiotice. Jurnalul Organizației Mondiale a Alergiei, 3(4), 115-124.
4. Woo S-I, et al. "Efectul suplimentării cu Lactobacillus sakei la copiii cu sindrom de eczemă-dermatită atopică". Ann Allergy Asthma Immunol. 2010,104(4), 343-348.
5. Park CW, et al. "New Functional Probiotic Lactobacillus sakei Probio 65 Alleviates Atopic Symptoms in the Mouse" J Med Food 2008, 11(3), 405-412
6. Kim J-Y, et al. "Efectele atenuante ale dermatitei atopice ale noii tulpini de Lactobacillus, Lactobacillus sakei probio 65 izolată din Kimchi" J Appl Microbiol 2013, 115(2), 517-526


Alte noutăți