Noutăți

orange-line

Bebelușii și noi – o simbioză unică

10 august 2022

Conceperea unui copil reprezintă un moment unic și important din viața unei familii, și de aceea, odată cu înaintarea în sarcină, crește și nerăbdarea acestora de a-și cunoaște bebelușul! În majoritatea cazurilor, se întâmplă ca bebelușul să vină pe lume însoțit la pachet cu inamicii din burtici - numiți colici - responsabili pentru stările neplăcute atât pentru el, cât și pentru părinți.

Colicii și apariția lor 

Colicii sunt prezenți încă din primele săptămâni petrecute de cel mic alături de tine. Acest lucru nu trebuie să îți provoace panică, deoarece este un fenomen normal, foarte des întâlnit la bebeluși, care nu este dăunător sau periculos. 

Manifestarea lor înseamnă crampe intense și frecvente de la nivelul abdomenului care conform specialiștilor, sunt cauzate de sistemul digestiv aflat în dezvoltare, de o dietă necorespunzătoare a mamei în cazul celor alăptați la sân,  sau a unei intoleranțe la anumite formule de lapte în cazul celor hrăniți cu formule, și au o durată de până la trei-patru luni. 

Durerile abdominale sunt adesea recunoscute prin episoadele de plâns intense și neîncetate ale bebelușului și prin poziția corpului foarte încordată, în care de cele mai multe ori, cel mic își strânge picioarele și le îndreaptă către abdomen. Totodată, semne ale colicilor sunt prezente și prin somn și mese întrerupte în care bebelușul poate deveni foarte agitat.  Ce trebuie să știi este că aceste simptome pot varia în funcție de fiecare bebeluș, pentru unii fiind întâlnite doar în forme ușoare de plâns și mici tulburări. 

Cum calmăm colicii?

Alături de mamă, orice bebeluș își găsește liniștea! Momentele în care bebelușul tău suferă din cauza durerilor abdominale pot deveni ușor stresante pentru tine și cu siguranță vei încerca să găsești diferite modalități pentru a face să înceteze toate aceste stări. 

Bebelușul tău va avea nevoie de afecțiune și tandrețe, astfel că, simpla așezare a mâinii mamei sau tatălui pe abdomen și mângâierile blânde la nivelul stomacului pot ameliora semnificativ starea celui mic. De asemenea, s-ar putea să observi că băițele călduțe calmează și relaxează starea de agitație generată de colici.

În plus, acordă mai mult timp pentru a te informa din surse de încredere despre alimentația celui mic și urmărește sfaturile specialiștilor. 

Pe lângă toate aceste lucruri esențiale de care trebuie să ții cont, nu uita de tine! Când bebelușul tău reușește să adoarmă, odihnește-te și tu alături de el pentru a-ți întări forțele. 


Alte noutăți