Noutăți

orange-line

Primele 1.000 de zile de bună-creștere

10 august 2022

Primele 1.000 de zile din viața unui copil reprezintă o etapă extrem de importantă pentru felul cum se dezvoltă și reușește să își construiască rezistența organismului. Primele 1.000 de zile din viața celui mic sunt alcătuite din cele aproximativ 9 luni de sarcină și din primele 24 de luni după naștere și sunt zilele în care metabolismul, creierul, corpul și sistemul imunitar se află într-o continuă dezvoltare, necesitând astfel o atenție sporită încă din momentul conceperii.

Odată cu decizia de a deveni mamă, trebuie să iei decizia de a scăpa de stres. Și nu, nu e greu...

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facă o mămică pe tot parcursul celor 1.000 de zile ale bebelușului este să elimine orice sursă care poate genera stări neplăcute. Știm că există numeroase motive care pot provoca stres și panică în această perioadă, începând de la  pregătirile pentru sosirea pe lume a bebelușului la îngrijirea de zi ci zi, însă de preferat este să fie privite cu încredere, cu bucuria descoperirii unui aspect nou al vieții și cu optimism.. Conform specialiștilor, stresul și panica din timpul gravidității pot aduce modificări în comportamentul genelor, iar bebelușul poate deveni expus la o varietate de probleme. 

Recomandarea specialiștilor către toate mămicile în devenire:

Alege să faci plimbări relaxante în aer liber și rezervă mai mult timp pentru activitățile tale preferate! Detașează-te cât mai mult de problemele cotidiene creând în locuința ta spații  reconfortante, cu plante, lumină și armonie, unde să te poți retrage pentru clipe de calm și reconectare cu tine și cu viața din corpul tău! Te vor ajuta să te încarci cu energie pozitivă! 

Alimentația – cel mai important factor ce influențează sănătatea digestivă. 

Cu siguranță, încă din primul trimestru al sarcinii te-ai întrebat care sunt alimentele și vitaminele potrivite pe care trebuie să le consumi și care sunt beneficiile lor pentru tine și bebelușul tău. În această perioadă, consumul de alimente trebuie să fie unul echilibrat și responsabil bazat foarte mult pe calitatea nutritivă. Alimentele cele mai valoroase din punct de vedere nutrițional sunt cele complete, neprocesate, și pe cât posibil din surse cât mai curate.  Din dieta femeii însărcinate nu trebuie să lipsească următoarele grupe:

  • Lactate  
  • Fructe și legume 
  • Cereale și leguminoase
  • Carne și pește de calitate, bine gătite

Lactatele sunt printre produsele cu un conținut important de vitamina A, calciu, zinc, iod și magneziu, favorizând osificarea și dentiția, în timp ce fructele și legumele stimulează creșterea sistemului imunitar și sunt renumite pentru concentrația de vitaminele A și C, fier și fibre. Carbohidrații din cereale și leguminoase furnizează elemente nutritive suplimentare bogate în fibre și săruri minerale, iar proteinele animale (carne, pește) contribuie la creșterea masei musculare. 

După naștere, alăptarea este benefică atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș! Conform Organizației Mondiale a Sănătății, este recomandat ca timp de 6 luni alăptarea să aibă loc exclusiv la sân, urmând ca până la 24 de luni, aceasta să fie combinată cu hrănirea cu produse nutritive diversificate, introduse treptat în alimentația celui mic, pentru a susține procesul de dezvoltare, asigurând aportul tuturor elementelor necesare.

Primele 1.000 de zile din viața bebelușului contează! 

Dacă în contexte în care este vorba de educație, suntem familiari cu expresia a avea cei 7 ani de acasă, dacă ar fi vorba despre buna funcționare a mecanismelor interioare, ar trebui să ne referim la cele 1000 de zile de bună-creștere.

Sunt zilele în care, pe lângă un temperament echilibrat și o alimentație sănătoasă, bebelușul necesită afecțiune și un suport emoțional constant pentru o creștere armonioasă. 


Alte noutăți