Noutăți

orange-line

Descoperiri științifice în domeniul probioticelor pentru nou-născuți și adulți (ultimii 5 ani)

02 august 2023

În ultimii cinci ani, studiile și cercetările din domeniul probioticelor au adus dovezi tot mai convingătoare despre beneficiile lor pentru sănătatea nou-născuților și a adulților, și despre eficiența lor în diverse afecțiuni.

De la tratarea problemelor digestive și până la ameliorarea alergiilor, probioticele au demonstrat că sunt aliații noștri de nădejde în menținerea sănătății. De aceea, în acest articol, ne propunem să explorăm și să prezentăm cercetările și descoperirile științifice despre probiotice și să oferim o perspectivă mai amplă asupra modului în care acestea pot contribui la îmbunătățirea sănătății noastre.


Cercetările au arătat că administrarea unor tulpini probiotice specifice nou-născuților poate contribui la stabilirea unui microbiom intestinal sănătos, promovând o sănătate digestivă optimă și dezvoltarea sistemului imunitar. Tulpinile probiotice, cum ar fi Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium breve și Lactobacillus rhamnosus, au fost identificate ca fiind benefice în acest proces.  


Reducerea simptomelor de colici la sugari
Confrom studiilor, anumite tulpini probiotice pot reduce semnificativ simptomele colicilor la sugari, inclusiv plânsul excesiv, agitația și disconfortul. În special, cele două tulpini Bifidobacterium longum și Pediococcus pentosaceus, care au demonstrat eficacitate în reducerea simptomelor de colici la sugari.


Gestionarea îmbunătățită a diareei la copii
S-a demonstrat că utilizarea probioticelor este eficientă și în gestionarea diareei infecțioase acute la copii și faptul că, suplimentarea cu probiotice ajută la reducerea atât a duratei, cât și a severității episoadelor de diaree, contribuind la o recuperare mai rapidă și la restabilirea echilibrului intestinal. Două tulpini, care s-au dovedit eficiente în acest sens, sunt Lactobacillus rhamnosus GG și Saccharomyces boulardii. 


Ameliorarea afecțiunilor alergice la copii
Rezultatele cercetărilor recente sugerează că anumite tulpini probiotice pot contribui la reducerea riscului și a severității afecțiunilor alergice, cum ar fi dermatita atopică (eczemele) sau rinita alergică, la copii. Tulpinile de Bifidobacterium (în special, B. breve, B. longum, B. infantis, B. bifidum), care se găsesc la sugarii sănătoși sunt cheia constituirii și dezvoltării florei intestinale în primele 1000 de zile de viață. 


Funcție imunitară consolidată
S-a constat că probioticele au capacitatea de a modela sistemul imunitar, sprijinind producția de celule imunitare și promovând un răspuns imunitar echilibrat, lucru care poate duce la îmbunătățirea apărării împotriva infecțiilor și la reducerea susceptibilității la alergii. În acest proces au fost asociate cele două tulpini Lactobacillus sakei și Bifidobacterium breve M-16V.  


Sprijin pentru sănătatea respiratorie
Anumite tulpini probiotice, cum ar fi Lactobacillus rhamnosus GG și Lactobacillus plantarum DR7 s-au dovedit promițătoare în susținerea sănătății respiratorii, reducând incidența și severitatea infecțiilor tractului respirator, dar și afecțiuni precum răceala comună și gripa.


Axa intestin-creier și sănătatea mintală
De-a lungul timpului, cercetătorii au explorat legătura dintre microbiomul intestinal și sănătatea mintală și faptul că probioticele, prin influențarea pozitivă a sănătății intestinale, dețin numeroase  beneficii pentru bunăstarea mentală, inclusiv reducerea simptomelor de anxietate, depresie și stres.
De asemenea, diferite tulpini, precum Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum și Lactobacillus helveticus, au fost studiate pentru efectele lor potențiale asupra sănătății mintale și a bunăstării.


Menținerea funcției barierei intestinale
Administrarea probioticelor poate sprijini consolidarea barierei intestinale, blocând intrarea substanțelor nocive și a agenților patogeni în fluxul sanguin. Această acțiune de protecție poate ajută la reducerea permeabilității intestinale și la îmbunătățirea sănătății generale a intestinului. Bifidobacterium lactis și Lactobacillus plantarum au demonstrat capacitatea de a consolida bariera intestinală și de a îmbunătăți sănătatea intestinală.


Prevenirea efectelor secundare asociate antibioticelor

Administrarea simultană a probioticelor cu tratamentul antibiotic poate contribui la reducerea efectelor secundare asociate, precum diareea și disbioza intestinală, deoarece acestea ajută la menținerea unui microbiom intestinal sănătos pe întreaga durată a tratamentului. Mai multe tulpini probiotice, cum ar fi Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus casei și Saccharomyces boulardii, au fost studiate pentru potențialul lor de a atenua efectele secundare asociate antibioticelor.


Când se ia probioticul -  înainte sau după antibiotic?
Pentru a preveni efectele secundare ale antibioticelor, un moment potrivit pentru administrarea probioticelor este la jumătatea intervalului de administrare a antibioticelor. De exemplu, în cazul în care antibioticul se ia la fiecare 6 ore, probioticele pot fi administrate la adulți la trei ore după ultima doză de antibiotic, respectiv la trei ore înaintea următoarei doze de antibiotic. Această abordare ajută la menținerea unei bune echilibre a florei intestinale și la minimizarea perturbărilor produse de antibiotice asupra acesteia. Totuși, pentru a obține cele mai bune rezultate în ceea ce privește administrarea antibioticelor și probioticelor, este recomandat să consultați un medic specialist, care vă poate oferi recomandări personalizate și poate stabili doza și durata tratamentului potrivite în funcție de nevoile individuale ale acestuia.


Potențial în tulburările digestive
Cercetările emergente sugerează că anumite tulpini probiotice pot oferi beneficii în tulburările digestive, cum ar fi sindromul colonului iritabil, boala inflamatorie intestinală și constipația, prin modularea inflamației intestinale și îmbunătățirea obiceiurilor intestinale.


Spre exemplu, Bifidobacterium infantis 35624, Bifidobacterium breve și Lactobacillus acidophilus NCFM s-au dovedit promițătoare în ameliorarea respectivelor simptome.


Personalizarea probioticelor
Descoperirile recente în domeniul probioticelor au subliniat importanța personalizării tratamentului în funcție de fiecare individ, întrucât fiecare persoană are o floră intestinală unică, iar răspunsul la probiotice poate varia în funcție de aceasta. Prin identificarea profilului specific al fiecărui individ și adaptarea probioticelor în consecință, se poate obține un impact mai eficient asupra sănătății.
Probioticele reprezintă atât o zonă de cercetare în continuă dezvoltare cât și o sursă de beneficii semnificative pentru sănătatea bebelușilor și adulților. Cu toate acestea, studiile  efectuate sunt esențiale pentru a înțelege în profunzime mecanismele de acțiune și pentru a determina cu exactitate tulpinile probiotice și dozajele optime pentru diferite afecțiuni și grupe de vârstă.


Concluzie
În ultimii ani, domeniul probioticelor a înregistrat progrese considerabile bazate pe o mai bună și amănunțită înțelegere a rolului microbiotei umane în sănătate și boală, fapt ce a condus la necesitatea de a defini strategii eficiente pentru a modela o microbiotă mai sănătoasă. 
Studii de intervenție bine controlate, revizuiri sistematice și meta-analize furnizează dovezi convingătoare ale beneficiilor probioticelor, inclusiv cele cu implicații valoroase pentru sănătatea publică.


Referințe
1. Santas JM, et al. Pediococcus pentosaceus CECT 8330 and Bifidobacterium longum CECT 7894 show a trend towards lowering infantile excessive crying syndrome in a pilot clinical trial. Int J Pharm Bio Sci. 6, 458-466 (2015). 
2. Rather, I.A., Kim, BC., Lew, LC. et al. 2020. Oral Administration of Live and Dead Cells of Lactobacillus sakei proBio65 Alleviated Atopic Dermatitis in Children and Adolescents: a Randomized, Double-Blind, and Placebo-Controlled Study. Probiotics & Antimicro. Prot. 13, 315–326
3. Szajewska H et al. Efficacy of Lactobacillus GG in prevention of nosocomial diarrhea in infants. J Pediatr 2001; 138: 361-5.
4. Szajewska et al. Meta-analysis: Lactobacillus GG for treating acute gastroenteritis in children updated analysis of randomized controlled trials. Alimentary Pharmacology and Therapeutics 2013; 38:467-476 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23841880.

5. Patole SK, Rao SC, Keil AD, Nathan EA, Doherty DA, Simmer KN. Benefits of Bifidobacterium breve M-16V Supplementation in Preterm Neonates - A Retrospective Cohort Study. Baud O, editor. PLoS One [Internet]. 2016 Mar 8.
6. Sanders, M. E. et al.Probiotics and prebiotics: prospects for public health and nutritional recommendations. Ann. N.Y. Acad. Sci. 1309, 19–29 (2014)


Alte noutăți