Noutăți

orange-line

Microbiota. Ce este, unde se găsește și de ce e importantă?

10 august 2022

Microbiota este un ansamblu complex de microorganisme care „îmbracă” epiderma, dar și cavități diverse din interiorul corpului uman. Bacteriile sunt cele mai abundente, iar gazda acestora este mai ales tractul gastro-intestinal. Microbiota are un rol esențial în menținerea stării de echilibru și sănătate a gazdei, determinând buna funcționare a unor mecanisme fiziologice, cum ar fi digestia.

Microbiota poartă și denumirea de floră bacteriană, și începe să se formeze din prima zi de viață, îmbogățindu-se cu fiecare etapă de dezvoltare a copilului, compoziția ei fiind în strânsă legătură cu alimentația.

Din nefericire, din cauza a numeroși factori externi (poluarea, calitatea slabă a nutrienților din alimente, tratamentele medicamentoase), microbiota poate ajunge să aibă o compoziție dezechilibrată sau alterată. Starea de alterare sau dezechilibru a microbiotei poartă denumirea de disbioză.

O persoană care suferă de disbioză intestinală poate manifesta deranjamente gastro-intestinale, și poate devolta afecțiuni ca sindromul colonului iritabil, boala inflamatorie intestinală, infecții sau chiar cancer.

Printre alte patologii ce pot fi asociate disbiozei se numără bolile metabolice (obezitate, diabet), boli autoimune, alergii și tulburări neurologice.

Pentru a preveni dezechilibrul microbiotei, specialiștii recomandă în primul rând păstrarea unui stil de viață echilibrat și activ, o dietă variată, bogată în alimente probiotice și, la nevoie, suplimentarea bacteriilor bune din intestin cu formule active ce conțin combinații de tulpini bacteriene specifice. 


Alte noutăți