Noutăți

orange-line

Probioticele: Ce sunt, rolul lor și care sunt beneficiile

11 aprilie 2025

Flora intestinală conține miliarde de bacterii, unele benefice și altele potențial dăunătoare. Probioticele ajută la menținerea acestui echilibru, iar efectele lor diferă în funcție de tipul tulpinii, fiecare tulpină oferind specificitate speciei și având proprietăți specifice.

Probioticele sunt microorganisme benefice care, atunci când sunt consumate în cantități adecvate, contribuie la sănătatea organismului. Acestea pot fi administrate sub formă de suplimente sau pot fi obținute din alimente fermentate, precum iaurtul, chefirul și usturoiul. 

Rolul probioticelor

Flora intestinală conține miliarde de bacterii, unele benefice și altele potențial dăunătoare. Probioticele ajută la menținerea acestui echilibru, iar efectele lor diferă în funcție de tipul tulpinii, fiecare tulpină oferind specificitate speciei și având proprietăți specifice.

• Bifidobacterium longum KABP™ 042, rol cheie ȋn modularea microbiotei sugarului, cu impact asupra vieţii adulte, fiind o tulpină izolată din laptele matern 

• Bifidobacterium breve M-16V, susține echilibrul al florei intestinale și ajută la reducerea reacțiilor alergice 

• Lactobacillus rhamnosus GG, eficient împotriva diareei, mai ales cea cauzată de antibiotice 

• Lactobacillus sakei Probio 65, susține sănătatea pielii și are proprietăți antimicrobiene

De ce este bine să iei probiotice?

Studiile recente au indicat că dezechilibrul microbiotei intestinale poate fi restabilit după suplimentarea cu un supliment probiotic cu un singur sau mai multe tulpini, în special amestecuri de tulpini de Lactobacillus și Bifidobacterium.

Pentru sugari, echilibrul microbiotei intestinale este esențial în 1000 de zile de viață deoarece acesta poate fi ușor perturbat de factori (precum tipul nașterii și alimentației sugarului sau administrarea de antibiotice) și joacă un rol crucial în dezvoltarea sistemului imunitar și în prevenirea unor tulburări funcționale gastrointestinale, cum ar fi colicile, constipația sau diareea. 

Consumul de probiotice poate fi benefic pentru multe categorii de persoane, inclusiv pentru cei care:

• Urmează tratamente cu antibiotice și doresc să-și refacă flora intestinală.

• Suferă de afecțiuni digestive, cum ar fi sindromul de colon iritabil sau refluxul gastroesofagian.

• Au un sistem imunitar slăbit și vor să-l întărească.

• Se confruntă cu intoleranță la lactoză și doresc o digestie mai ușoară.

• Vor să îmbunătățească sănătatea pielii, având în vedere că există o conexiune între microbiomul intestinal și afecțiuni precum eczemele.

Probioticele sunt aliați de nădejde pentru sănătatea intestinală și generală. Alegerea unui probiotic potrivit depinde de nevoile individuale și de tipurile de tulpini bacteriene pe care le conține. Este recomandat să consulți un specialist pentru a te asigura că alegi cea mai bună variantă pentru nevoile tale. 

Surse: 

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Probiotics-HealthProfessional/

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/14598-probiotics


Alte noutăți