Noutăți

orange-line

Obiceiuri pentru sănătatea intestinală

21 decembrie 2022

Sănătatea intestinală joacă un rol extrem de important în echilibrul microorganismelor care trăiesc în tractul digestiv, fiind totodată esențială pentru sănătatea fizică și mentală, inclusiv pentru susținerea metabolismului și a imunității, pentru stimularea energiei și a stării de spirit. De aceea, este important să adoptăm o serie de metode eficiente pentru menținerea constantă a sănătății acestuia.

Iată câteva exemple: 

  • Fă mișcare! Activitatea fizică va pune în mișcare colonul, obținând astfel mișcări intestinale mai regulate. Totodată, exercițiile fizice sunt benefice și în gestionarea simptomelor intestinului iritabil.
  • Adoptă o dietă echilibrată! Elimină din dieta ta toate alimentele procesate care pot avea un impact negativ asupra intestinului și ai grijă să consumi alimentele proaspete și curate. Cele mai comune alimente declanșatoare sunt glutenul, lactatele, alcoolul și zaharurile rafinate. 
  • Porții mici și dese! Asigură-te că îți pregătești mesele în cantități mai mici pentru menținerea echilibrului la nivelul tractului gastro-intestinal. 
  • Ia masa într-un loc relaxant! Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a încuraja sănătatea intestinală este să mănânci într-o atmosferă plăcută. Evită conversațiile stresante și ia-ți pauza de prânz într-un mediu liniștit în care să te detașezi de cotidian.
  • Suplimentează-ți flora intestinală cu tulpini de bacterii benefice pentru funcționarea normală a tranzitului intestinal!  Echilibrează flora intestinală prin creșterea nivelului de bacterii bune,  care  au rol benefic în cazul stării de oboseală, balonare, crampe abdominale, indigestie și diaree. 
  • Mestecă bine alimentele! Astfel, tractul digestiv va fi mai ușor și echilibrat. 
  • Hidratează-te constant! Consumul regulat de apă este una dintre cele mai importante metode pentru întărirea sănătății intestinale. 
  • Limitează alcoolul și cofeina! Consumul excesiv irită tractul gastro-intestinal și pot conduce la afecțiuni medicale la nivelul acestuia.
  • Redu pe cât posibil stresul! Stările constante de tensiune pot afecta sănătatea intestinală și, implicit, sănătatea întregului organism. Cultivă-ți obiceiuri noi încercând  activități precum yoga, meditația  sau  terapiile naturiste.

Eliminarea factorilor care provoacă o sensibilitate crescută al aparatului  digestiv  este primul pas către sănătatea intestinală. Prevenția joacă un rol la fel de important, de aceea vizitele regulate la medicul specialist trebuie să facă parte din rutina îngrijirii propriei sănătăți. 


Alte noutăți