Noutăți

orange-line

Rezoluții de Anul Nou pentru o mai bună sănătate intestinală

12 decembrie 2023

În curând vom păși în noul an, plini de speranțe, entuziasm și noi rezoluții. După un an dificil pe multe planuri, ne dorim ca în anul ce vine să avem mai multă energie, să fim mai echilibrați și mai disciplinați în a ne atinge acea stare de bine optimă.

În curând vom păși în noul an, plini de speranțe, entuziasm și noi rezoluții. După un an dificil pe multe planuri, ne dorim ca în anul ce vine să avem mai multă energie, să fim mai echilibrați și mai disciplinați în a ne atinge acea stare de bine optimă. 

Fie că ne propunem să alergăm un maraton, să ridicăm 250 de kilograme sau să slăbim 25 de kilograme avem nevoie de un plan dar mai ales, avem nevoie dăm tot ce-i mai bun din noi pentru a ajunge acolo unde ne propunem. Avem nevoie de mintea, corpul și imunitatea noastră pentru a trece peste momentele dificile. Nu toți știm, însă, că acești factori sunt influențați de sănătatea intestinelor noastre. Mai precis, a microbiomului intestinal al cărui dezechilibru conduce la dezechilibre în întregul organism.  

Așa că, pentru a face tuturor provocărilor din noul an, vă propunem Rezoluția de Anul Nou 2024 pentru un microbiom echilibrat. 

Cum știm însă, că de obicei, reușim cu greu să ducem la bun sfârșit majoritatea angajamentelor pe care ni le luăm față de noi la început de an, iată câteva modalități prin care ne putem asigura că ne vom respecta rezoluția din acest an de a avea un sistem intestinal sănătos!  

De ce să faceți o rezoluție de Anul Nou pentru sănătatea intestinului?   

Decizia de a ne îngriji de sănătatea intestinelor noastre este cea mai bună modalitate de a ne atinge obiectivele generale de sănătate. Îmbunătățirea microbiomului intestinal cu bacterii bune poate avea un impact deosebit de benefic asupra vieții noastre de zi cu zi. 

Sănătatea intestinală poate sprijini: 

  • Starea de spirit 
  • Tractul digestiv 
  • Menținerea greutății 
  • Sistemul imunitar 
  • Ciclul de somn 
  • Sănătatea pielii  

Pentru a ne concentra asupra lucrurilor care contează cu adevărat, cum ar fi alimentația sănătoasă și un stil de viață activ, cu mișcare fizică, nu este nevoie să facem eforturi supraomenești, ci este nevoie, mai degrabă, să ne facem niște mici obiceiuri făcând o serie de lucruri care ne sunt la îndemână. 

Cum să respectați rezoluția de Anul Nou pentru sănătatea intestinului? 

Statisticile ne arată că doar 8% dintre oameni își îndeplinesc obiectivele pe care și le stabilesc la început de an [1]. Cu toate acestea, nu am vrea ca această informație să vă descurajeze, ci mai degrabă, să fie un argument în plus de a menține cursul stabilit până la împlinirea Rezoluției de Anul Nou. 

Cum, însă, nu vă putem da sfaturi cu ajutorul cărora să vă optimizați situația financiară, avem, în schimb, câteva idei despre cum vă puteți respecta promisiunea de a avea și menține o sănătate intestinală optimă în noul an. 

Scrieți-o 

Dacă notați Rezoluția de Anul Nou pentru o mai bună sănătate digestivă, aveți cu 42% mai multe șanse să atingeți acest obiectiv.[2]  

Punerea unei idei pe hârtie o transformă într-un element tangibil, atașat gândurilor voastre. Astfel, atunci când scrieți o rezoluție de Anul Nou pentru sănătatea intestinală și o priviți, se creează o memorie vizuală. 

De asemenea, în fiecare zi în care vedeți acest obiectiv scris și vă dați seama că faceți progrese, va declanșa endorfine. 

Prin crearea unei note scrise, respectarea rezoluției de Anul Nou va fi mai probabilă. Asta pentru că creierul vă va aminti mai des. Vă va împunge cu un băț ipotetic, astfel încât să vă îndepliniți obiectivele. 

Fiți specifici 

Nu este de ajuns doar să notați laconic obiectivul pe hârtie.  

Ce înseamnă, de fapt, o Rezoluție de Anul Nou pentru sănătatea intestinală? Sănătatea intestinală este o călătorie unică pentru fiecare. Fiecare are nevoie să facă lucruri diferite pentru a ajunge la această destinație.  

Pentru unii, obținerea și menținerea sănătății intestinale poate include reducerea dulciurilor și adăugarea mai multor legume. În timp ce alții au nevoie să reducă stresul și să intensifice activitatea fizică.  

Gândiți-vă care sunt principalele obstacole pe care simțiți că le aveți în încercarea de a avea un microbiom echilibrat. Aceștia sunt demonii cu care trebuie să vă luptați în următoarele 365 de zile. 

Consultați-vă medicul  

Dacă a trecut mai mult de un an de când nu v-ați mai făcut un control medical, acesta este imboldul de a o face. În special pentru persoanele în vârstă, efectuarea unui examen medical anual este cheia îngrijirii preventive. 

Un control vă poate ajuta să descoperiți eventualele obstacole care să vă împiedice să vă îndepliniți rezoluția pentru o sănătate intestinală optimă. 

Țineți un jurnal alimentar 

Faceți un inventar al alimentelor pe care le consumați și al problemelor de sănătate digestivă pe care le resimțiți după aceea.  

Puteți descoperi, de exemplu, că alimentele sănătoase, cum ar fi legumele și fasolea, ar putea fi cauza constipației sau diareei care vă supără din când în când. Poate că nu obțineți toți nutrienții din alimentele consumate sau poate că sunteți alergic la lactate?  

Aflați ce alimente vă declanșează disconfortul intestinal. Observați cum vă simțiți mental și fizic atunci când le mâncați. Modificările aduse alimentației uzuale pot aduce multă ușurare organismului tău! 

Găsiți un exercițiu care vă place  

Da, știm, nu scăpați de exercițiile fizice! Această activitate este esențială pentru toate aspectele sănătății noastre, mai ales pentru intestin. Să recunoaștem. Oare intestinul tău chiar va deveni sănătos dacă este sufocat de țesut adipos? Cel mai probabil, nu.  

Dar nu vă gândiți că este obligatoriu să mergeți la sala de sport. Tot statisticile ne arată că, în lume, sunt abonamente la sală  nefolosite în valoare de 1,8 miliarde de dolari. 

Găsiți o rutină de exerciții sau mișcare pe care să o faceți cu plăcere si să funcționeze pentru voi în mod particular. 

Fie că e vorba de yoga, pilates, drumeții în natură, alergare sau crossFit, cel puțin 20 de minute pe zi vă vor face să vă simțiți alt om. În plus, nu e nevoie să cheltuiți bani pentru a vă antrena. YouTube e o sursă vastă de antrenamente de tot felul pe care le puteți face în propria sufragerie. Opțiunile sunt infinite.  

Adoptați o alimentație sănătoasă pentru intestin 

Este posibil ca deciziile alimentare pe care le-ați luat până acum să nu fi fost cele mai bune pentru sănătatea intestinului vostru. Prin urmare, este necesar să vă schimbați alegerile alimentare pentru a veni cu aportul de vitamine, minerale și nutrienți necesar sănătății intestinale. 

În primul rând, recunoașteți alimentele rele care vă distrug obiectivul. E bine să reduceți dulciurile, conservanții și aromele artificiale, dar și grăsimile animale în exces. Pe cât posibil, asigurați-vă că mâncați carne de cea mai bună calitate provenită de la animale hrănite cu iarbă și crescute în mediu natural, fără hormoni sau furaje cultivate cu pesticide. 

Consumați proteine slabe precum pui, somon, curcan, ouă, semințe, nuci. Proteinele sunt o parte esențială a planului de alimentație pentru un intestin sănătos. Acestea sunt bogate în aminoacizi, care sunt elementele constitutive ale vieții. Avem nevoie de aminoacizi pentru mii de funcții, inclusiv pentru a ne repara mucoasa intestinală. Încorporați cât mai multe dintre alimentele de mai sus pentru a ajuta la echilibrarea microbiomului intestinal. 

Consumați alimente fermentate precum kefir, iaurt, varză murată. Sunt bogate în bacterii probiotice care vin cu o mulțime de beneficii, cum ar fi faptul că acizii grași cu lanț scurt secretați de probiotice sunt esențiali în procesul de întinerire a celulelor stomacului. 

De asemenea, acestea ajută la ținerea la distanță a bacteriilor patogene. Astfel, veți avea și mai puține inflamații care să vă distrugă mucoasa intestinală. 

Nu neglijați fibrele alimentare precum anghinarea, ceapa, usturoiul, verdețurile sau cartofii dulci. 

Pentru un microbiom sănătos și echilibrat trebuie să ajutați bacteriile benefice să crească. Pentru a face acest lucru, trebuie să mâncați prebiotice.  

Prebioticele sunt fibre alimentare pe care organismul nu le descompune. În schimb, bacteriile benefice din stomac din microbiomul nostru o fac. 

Vi se par prea multe schimbări de implementat? 

Cum știm cu toții, călătoria de 1000 de km începe cu un primul pas. Și apoi, cu al doilea și cu al treilea... 

Internetul e o sursă inepuizabilă de soluții multiple la întrebările sau căutările noastre, astfel încât putem găsi cele mai potrivite căi de a ne atinge obiectivele propuse la început de an. Doar scuzele sunt cele care se epuizează. 


Surse: 

[1] Diamond, Dan. "Doar 8% dintre oameni își îndeplinesc rezoluțiile de Anul Nou. Iată cum reușesc". Forbes, Revista Forbes, 2 ian. 2013. 

[2] Economie, Peter. "Acesta este modul în care trebuie să vă scrieți obiectivele pentru un succes mai rapid". Inc.com, Inc., 28 feb. 2018. 

[3] Heid, Markham. "Este un examen fizic anual cu adevărat necesar?". Time, Time, 10 ian. 2018. 

Alte noutăți