Noutăți

orange-line

Sensibilitatea alimentară și intoleranța alimentară

21 decembrie 2022

Sensibilitate alimentară sau intoleranță alimentară? Deși aceste două noțiuni se confundă pentru că unele simptome sunt similare, cauzele sunt diferite. În ambele forme pot apărea situații confuze, iar informațiile inexacte pot duce la restricții alimentare greșite.

Sensibilitatea alimentară reprezintă reacția corpului la o anumită hrană, băutură sau ingredient, lucru care duce la activarea necorespunzătoare a sistemului imunitar. Intoleranța alimentară presupune lipsa enzimelor necesare pentru a descompune și absorbi anumite ingrediente, implicând o reacție a sistemului digestiv. 

În ciuda faptului că au mecanisme de bază diferite, intoleranțele alimentare și sensibilitățile alimentare pot exprima simptome asemănătoare, precum: balonare, gaze, diaree, dureri abdominale, crampe, oboseală și dureri articulare.  

Sensibilitățile alimentare mediate imune includ: 

  • Boala celiacă; 
  • Alergiile alimentare mediate de IgE (imunoglobulinele E capabile să provoace o reacție alergică imediată) precum alergiile la nuci; 
  • Alergiile non-IgE mediate precum esofagită eozinofilică (reacție alergică în care mucoasa esofagului reacționează la alergeni) sau enteropatia indusă de proteinele alimentare. 
Intoleranțele alimentare non-mediate imune includ:
 
  • Maldigestia lactozei; 
  • Intoleranța la fructan;  
  • Malabsorbția fructozei;  
  • Intoleranța la cafeină; 
  • Intoleranța la alți carbohidrați fermentabili.  
Microbiota intestinală în sensibilitatea alimentară 

O tulburare a microbiotei intestinale poate duce la o schimbare a modului în care sistemul imunitar reacționează la anumite alimente. Acest dezechilibru poate fi cauzat de factorii declanșatori de mediu, factorii genetici, lipsa diversității microbiene sau prezența agenților patogeni și de modificările bacteriilor (alterarea împărțirii componentelor alimentare). 

Dereglările care apar în microbiota intestinală pot modifica modul în care sistemul imunitar răspunde atunci când este expus la anumite alimente.  

Sfaturi și recomandări 

Consultați-vă medicul pentru un diagnostic corect înainte de a interveni asupra restricțiilor alimentare. Alimentația corectă și administrarea unor suplimente alimentare pot ajuta la menținerea echilibrului microbiotei, însă consultarea unui medic specialist este esențială pentru a acționa corect asupra sănătății intestinale. 

Alte noutăți